Vzdrževanje in popravilo klimatske naprave

Pravilno delujoča klimatska naprava, ogrevanje in prezračevanje so pomembni dejavniki varne vožnje, saj zagotavljajo voznikovo udobje in dobro vidljivost, še posebej pozimi. Strokovnjaki servisnih centrov Point S imajo veliko izkušenj na področju vzdrževanja klimatske naprave, njenem popravilu in zamenjavi. Da boste lažje prepoznali izrabljenost klime, smo pripravili nekaj nasvetov.

Rich text

Servis klimatske naprave

Sistem klimatske naprave je kompleksen, sestavljen je iz številnih filtrov in mehanskih delov. Zato je priporočljivo, da servisiranje klimatske naprave in sistema za gretje kabine zaupate strokovnjaku. Ta bo ne le popravil napravo, ampak to opravil v skladu z navodili proizvajalca in okoljskimi zahtevami. Diagnosticirali bodo vsakršno mehansko okvaro ali pomanjkanje in/ali iztekanje hladilnega plina, napake na elektroniki, zamenjali vse filtre ter ugotovili druge morebitne okvare ali pomanjkljivosti.

Ker sta vaša varnost in udobje med vožnjo na prvem mestu, so naše storitve na področju vzdrževanja klimatskih naprav vrhunske – in po konkurenčnih cenah.

 

Kako deluje klimatska naprava v vozilu?

Klima v avtomobilu (ali katerem koli drugem vozilu) mora biti dovolj zmogljiva, da učinkovito hladi potniško kabino tudi v najbolj vročih dneh.

Princip delovanja klimatske naprave je enak kot pri hladilniku. Klimatska naprava odvzema zrak iz okolice (zunanja enota), s katerim hladi ob kompresiji segret utekočinjen hladilni plin, ta nato po ceveh potuje do uparilnika (notranja enota), kjer ekspandira (preide v plinasto stanje), pri tem pa se mu temperatura močno zniža.

Vzdržujemo, popravimo in zamenjamo:

  • Uparilnik
  • Filtre
  • Kondenzator
  • Kompresor
  • Regulator
  • Cevi

 

4 znaki, da klima potrebuje servis

Priporočamo, da opravite pregled klimatske naprave, če opazite enega ali več od spodaj naštetih znakov:

 

1. Zrak, ki prihaja skozi sistem, ima neprijeten vonj

Ni hujšega kot vdor slabega oziroma smrdečega zraka v potniško kabino, še posebej poleti, ko je vroče. Če ob vklopu hlajenja skozi zračnike prihaja smrdeč zrak, je vzrok najbrž razvoj bakterij v sistemu klimatske naprave. Svetujemo, da se oglasite v servisnem centru, kjer bodo sistem očistili vseh nesnag, bakterij, glivic in prahu.

 

2. Rošenje stekel kljub delujoči klimatski napravi

Če se kljub vklopljeni klimatski napravi šipe rosijo, to pomeni, da slednja ne opravlja svoje naloge (odvajanje vlažnosti iz kabine). V tem primeru je potrebno preveriti stanje hladilnega plina v sistemu.

 

3. Klimatska naprava ne ohladi potniške kabine

Opažate, da zrak v potniški kabini ni dovolj hladen in da temperatura kljub vključeni klimatski napravi ne pada? Potem slednja najbrž ne deluje bodisi zaradi pomanjkanja hladilnega plina, bodisi zaradi česa drugega. Obisk servisa je nujen.

 

4. Majhen dotok zraka

Če v kabino prihaja premalo zraka, to pomeni, da je potrebno zamenjati zračni filter potniške kabine.

 

Kdaj preveriti delovanje klimatske naprave?

Strokovnjaki Point S svetujejo, da klimatsko napravo svojega vozila redno kontrolirate (1x letno), in sicer pred poletjem, ter se tako izognete morebitnim nevšečnostim zaradi nedelovanja oziroma slabega delovanja.

Da bo vožnja čim bolj udobna:

  • Vsako leto menjajte filter zraka za kabino
  • Vsaki dve leti napolnite sistem s hladilnim plinom

 

Poiščite svoj najbližji servisni center Point S!

Nasveti za vzdrževanje vozil
Oglejte si več vsebin
Da bo vaše vozilo čim dlje brezhibno delovalo, upoštevajte spodnje nasvete !