Kontrola in zamenjava blažilnikov

Brez blažilnikov (amortizerjev) bi bila naša vožnja ne le neudobna, temveč tudi izredno tvegana. Luknja, slaba cesta ali kakšna druga ovira bi nas hitro 'katapultirali' s ceste. Brez njih bi bilo zaviranje smrtno nevarno, ravno tako zavijanje in nasploh vožnja. Zato so tehnično brezhibni blažilniki ključnega pomena vsakega vozila.

 

Rich text

Blažilniki so eden od najpomembnejši elementov varnosti vozila. Zagotavljajo stalen, enakomeren in zanesljiv stik koles s podlago, saj absorbirajo oziroma ublažijo nihanja in vibracije. Vožnja tako ni le udobna, temveč tudi varna. Kako pomembni so, pove podatek, da svojo nalogo opravljajo kar 5.000-krat na prevožen kilometer! 
Blažilniki so skriti, zato težko preverimo njihovo iztrošenost. Zato je pomembno, da jih redno preverjamo, še posebej, ker za nove avtomobile velja, da prva štiri leta ne potrebujejo tehničnega pregleda. V tem času pa lahko z vozilom prevozimo že preko 200.000 kilometrov. Da boste na cesti varni, se oglasite v enem od Point S centrov v Sloveniji, kjer bodo strokovnjaki preverili stanje blažilnikov in jih (po potrebi) po konkurenčni ceni tudi zamenjali.

 

Tveganje, ki ste mu izpostavljeni pri slabih oz. okvarjenih blažilnikih

  • Prehitra obraba pnevmatike: izrabljeni blažilniki vplivajo na krajšo življenjsko dobo pnevmatike, saj se zaradi neravnega cestišča neenakomerno obrablja. Pnevmatika tako ni v stalnem stiku s podlago, zaradi vibracij pa trpijo tudi vsi ostali avtomobilski sklopi.
  • Daljša zavorna pot (pri hitrosti 50 km/h to pomeni daljša zavorna pot za 2 metra) in nepravilno oziroma onemogočeno delovanje sistemov ABS in ESP, saj se ob zaviranju stik s podlago zmanjša.
  • Izguba nadzora nad smerjo gibanja vozila.
  • Splavanje (akvaplaning), tudi, če so vaše pnevmatike povsem nove.
  • Neudobna vožnja: vibracije, ki se pojavijo med vožnjo, znižujejo udobje in vplivajo na večjo utrujenost. 

 

Priporočljivo je, da blažilnike kontroliramo vsakih 20.000 km, zamenjamo pa po prevoženih 70.000 km. Hkrati je priporočljivo zamenjati še vzmeti in obese ter opraviti optično nastavitev podvozja.

Kako enostavno ugotoviti, da blažilniki niso v redu:

  • Med vožnjo čutite vibracije,
  • Pnevmatike se obrabljajo neenakomerno,
  • Zanašanje in ropotanje (hrup) med zaviranjem.

 

Poiščite svoj najbližji servisni center Point S!

Nasveti za vzdrževanje vozil
Oglejte si več vsebin
Da bo vaše vozilo čim dlje brezhibno delovalo, upoštevajte spodnje nasvete !