Kaj morate nujno imeti v avtomobilu?

Ko greste na pot, morate biti pripravljeni na različne situacije. Čeprav so številne med njimi 'nezaželene' in bi se jim najraje na široko izognili, so del vsakdana slehernega voznika. Da bi bili nanje kar najbolje pripravljeni, smo naredili seznam 8 nepogrešljivih stvari, ki jih morate vedno imeti v svojem avtomobilu.

Rich text
  • Popoln komplet za prvo pomoč. Ta naj bo vedno v skladu z zahtevami in pravilno opremljen. Vsebina kompeta za prvo pomoč vam dejansko lahko reši življenje – ne le vam, ampak tudi morebitnim ostalim udeležencem v prometu.

  • Baterijska svetilka. Morda se boste ponoči morali ustaviti ob cesti in baterijska svetilka vam bo prišla še kako prav, če boste morali v temi menjati predrto pnevmatiko, poiskati pot na zemljevidu ali najti kakšno stvar v prtljažniku. Svetilka vedno pride prav, dodaten komplet rezervnih baterij pa tudi.

  • Steklenica vode in nepokvarljiva hrana. Prav lahko se zgodi, da boste zaradi nečesa obstali v koloni – tudi za več ur. Ker nikoli ne morete vedeti, kako dolgo bo v resnici trajala vaša pot, je priporočljivo, da imate s seboj vedno nekaj vode in kakšen prigrizek.

  • Odeja in topla oblačila. Ne glede na letni čas je prav, da imate v avtomobilu vedno odejo in kakšno toplo ogrinjalo. Če boste z avtomobilom obstali zaradi okvare ali katerega koli drugega razloga, vas lahko tudi poleti (sploh ponoči) hitro premrazi. Odeja vam bo še kako prav prišla.

  • Strgalo in metlica. Slednja dva pripomočka sta pozimi nepogrešljiva. 

  • Antifriz in čistilo za steklo. Obe tekočini sta izredno pomembni – ena za delovanje vozila, druga za vašo varnost. V obdobju nizkih temperatur antifriz uravnava delovno temperaturo motorja in s tem poskrbi, da deluje brezhibno, čistilo za stekla pa učinkovito čisti vetrobransko steklo.

  • Kabli za vžig. Nizke temperature vplivajo tudi na avtomobil, še posebej na akumulator, ki lahko hitro izgubi zagonsko moč. Zato imejte vedno s seboj kable za vžig – z njimi boste lahko pomagali sebi ali drugemu vozniku, ki ga bo akumulator pustil na cedilu.

  • Pesek (in lopata). No ja, morda se bere nenavadno, vendar vas v zahtevnih zimskih pogojih lahko prav nekaj kilogramov peska in lopata rešita. Če obstanete na snegu ali ledu, posipajte petek pred kolesa, da bodo gume imele boljši oprijem, z lopato pa enostavno odstranite sneg, ki se je nabral pred vozilom (ali ga je 'naložil' plug) in se tako na enostaven način 'izkopljite' iz težav.

 

Okvara ali nesreča se lahko pripeti vsakomur. Če boste upoštevali naše nasvete, bodo vožnja in vaša potovanja z avtomobilom veliko prijetnejša in varnejša. Pa srečno pot!

 

Za več informacij obiščite vaš najbližji prodajni center Point S in se posvetujte s strokovnjakom.