11 stvari, ki jih morate preveriti, preden se odpravite na potovanje

Vožnja in načrtovanje poti sta sestavna del vsakih počitnic. Ne glede na to, kam greste, se morate na pot pripraviti. Da bo pot do cilja čim prijetnejša in brez neželenih dogodkov, smo pripravili nekaj koristnih nasvetov. 11 stvari, ki jih morate preveriti, preden se odpravite na potovanje !

Rich text

1: PREVERITE IN OČISTITE BRISALNIKE VETROBRANSKEGA STEKLA

Kakovostni brisalniki so nepogrešljivi ob različnih padavinah in pri čiščenju umazanije z vetrobranskega stekla. Če guma težko drsi po steklu ali med brisanjem puščajo neenakomerne sledi, je znak, da so brisalniki poškodovani in jih je potrebno zamenjati, včasih pa jih je le potrebno očistiti.

 

2: PREVERITE ŽAROMETE

Žaromete, smernike in zadnje luči je potrebno preveriti pred vsakim daljšim potovanjem. S tem boste boljše videli in bili vidni tudi vi sami. Za pomoč pri tem prosite prijatelja ali člana družine. 

 

3: PREVERITE VETROBRANSKO STEKLO

Če na vetrobranskem steklu opazite kakršno koli poškodbo ali nepravilnost, se ob naslednjem obisku servisa Point S posvetujte s strokovnjakom

 

4: PREVERITE PNEVMATIKE

  • Tlak v pnevmatikah preverite pred vsakim daljšim potovanjem. Da bi dobili čim bolj realen podatek o tlaku, to storite, ko je hladno oziroma ko pnevmatike še niso ogrete od vožnje. Pravilno napolnjena pnevmatika vpliva na nižjo porabo goriva in se obrablja enakomerno.
  • Globina profila mora biti večja od 2/32 (1,6 mm). Če je globina profila manjša, pnevmatike ne zagotavljajo potrebnega oprijema in tveganje za nesrečo se bistveno poveča.
  • Preverite morebitno neenakomerno obrabo – pnevmatike morajo biti pravilno uravnotežene.

 

Splošno priporočilo je, da stanje pnevmatik preverite na vsakih 5.000 prevoženih kilometrov.

 

5: PREVERITE HLADILNIK

Med poletjem lahko zaradi puščanja hladilne tekočine pride do pregrevanja motorja. Če pod parkiranim avtomobilom opazite zeleno, oranžno ali rumeno tekočino, to pomeni, da iz hladilnega sistema sistema pušča tekočina – pred daljšo potjo to obvezno popravite.

 

6: PREVERITE STANJE TEKOČIN

Redno morate preverjate količino olja, hladilne tekočine (za hlajenje kabine) in tekočine za čiščenje vetrobranskega stekla. Premalo olja povzroči okvaro motorja, premalo hladilne tekočine pa klimo. Popravilo tovrstnih okvar je izredno drago, zato je preverjanje pomembno.

Ravno tako je pomembna zadostna količina hidravličnega olja v volanskem mehanizmu in menjalniku. Če opazite, da se volan težko obrača ali da se trese, ko ste na mestu, to pomeni, da je v mehanizmu premalo hidravlične tekočine. Še posebej je to potrebno, če ima vozilo že veliko prevoženih kilometrov.

 

7: POSLUŠAJTE DELOVANJE MOTORJA

Če motor 'tiktaka', neenakomerno teče, trese ali se na sprednjem delu motorja pojavi olje, morate nujno obiskati strokovni servis, saj je lahko vzrok naštetim težavam obrabljen, ohlapen ali celo pretrgan jermen (oziroma se lahko kmalu pretrže). Menjava jermenov je priporočljiva na cca. 120.000 prevoženih kilometrov. 

 

8: PREVERITE IZPUŠNI SISTEM

Če med vožnjo preko neravnin zaslišite ropotanje, je to lahko posledica, da se je izpušna cev 'ločila' oziroma snela z nosilca. Največkrat je dovolj, da strokovnjak privari cev nazaj. Če pa je cev rjasta, se lahko ob udarcu ali nenadnem močnem sunku tudi odlomi. 

 

9: PREVERITE ZAVORE

Zavore so ključnega pomena za varnost na cesti. Če opazite, da zavore ne delujejo tako učinkovito kot prej (daljša zavorna pot), če ob zaviranju čutite tresenje na stopalki ali se pojavljajo čudni zvoki, nemudoma obiščite serviserja. Ne glede na to pa je priporočljivo zavore preveriti vsakih šest mesecev.

 

10: PREVERITE AKUMULATOR IN MOREBITNE ZNAKE KOROZIJE

Stanje akumulatorja lahko preverite z multimetrom (če ga imate). Sicer pa vam bo to brez težav preveril strokovnjak v Point S centru. Napetost mora biti med 12,5 volta (100% napolnjen akumulator) in 14,5 volta (ko motor teče). Napetost 12,0 voltov pomeni, da je akumulator samo 25% poln, zato ga morate napolniti. Znaki morebitnih težav so:

  • Otežen ali počasen zagon motorja
  • Močan smrad, ki ga povzroča puščanje žveplene kisline
  • Napaka v električni napeljavi

 

Priporočljivo je, da akumulator preverite vsake tri mesece.

 

11: PREVERITE PRVO POMOČ IN NUJNO OPREMO

Prva pomoč in rezervno kolo (ali temu odgovarjajoč kit za popravilo pnevmatike) morajo biti brezhibni. Preverite tudi, kdaj vam poteče zavarovanje in če imate veljavno vozniško dovoljenje. 

Če boste pred daljšim potovanje preverile vse našteto, boste na vaši poti lahko uživali v brezskrbnosti. 

 

Za več informacij obiščite vaš najbližji prodajni center Point S in se posvetujte s strokovnjakom.