Kako zmanjšati porabo goriva?

Ste že slišali za zvišanje cen goriva? Prav gotovo. Point S vam svetuje na kakšen način lahko zmanjšate računa za gorivo: vpliv pnevmatik, prometni zastoji, vreme, hitrost, prometne razmere, slog vožnje… Na voljo boste imeli vse elemente s katerimi lahko upravljate svojo porabo goriva.

Rich text

KAKŠEN JE VPLIV MOJIH PNEVMATIK NA PORABO GORIVA?

Ali ste vedeli, da lahko pnevmatike predstavljajo do 20% porabe goriva?

Izbrati jih morate skrbno, da boste optimizirali porabo goriva: velikost pnevmatik, tlak v pnevmatikah in obraba pnevmatik so elementi, ki jih morate upoštevati pred nakupom pnevmatik.

 

Čim širša bo vaša pnevmatika, tem bolje se bo kotalila. Nizek kotalni upor vpliva na energetsko učinkovitost in je zato pomemben za zmanjšanje porabe goriva.

Tlak v pnevmatikah je ključnega pomena, saj nizek tlak v pnevmatikah poveča kotalni upor in vpliva na oprijem na mokri podlagi. Ne pozabite pravilno napolniti pnevmatike s tlakom!

Za dodatne informacije se obrnite na vaš najbližji Point S center. Ne oklevajte in obiščite Point S center, kjer vam bodo svetovali pri izbiri najprimernejše pnevmatike za vaše vozilo ali pa samo preverili tlak v pnevmatikah.

 

KATERI SO ŠE DRUGI DEJAVNIK, KI VPLIVAJO NA ZMANJŠANJE MOJE PORABE GORIVA?

Na vašo porabo goriva vplivajo tudi drugi dejavniki kot so prometni zastoji, hitrost, vožnja v hladnem vremenu, količina zračnega upora na vašem vozilu, prometne razmere in konfiguracija vašega vozila (tip motorja ...). Dajemo vam nekaj nasvetov za optimizacijo porabe goriva.

  • Izklopite motor pri mirovanju vozila več kot 30 sekund: Današnji avtomobili uporabljajo elektronske injektorje goriva, ki med zagonom dovoljujejo, da ne zapravljajo goriva. Vendar tega ne storite v uličnem prometu, saj je lahko zaradi ugasnjenih avtomobilov nevarno.
  • Prilagodite svoj slog vožnje: Če želite znižati svoj račun za gorivo, vam svetujemo, da vozite enakomerno. Hitra vožnja deformira vaše pnevmatike. Se še spomnite, da imajo pnevmatike pomembno vlogo pri porabi goriva?
  • Napolnite rezervoar za gorivo zjutraj, ko še ni prevroče: Gorivo izhlapi, ko je zunaj prevroče. Enako težavo imate lahko, ko je rezervoar prazen. Vedno je bolje, da rezervoar za gorivo napolnite preden je popolnoma prazen, da se izognete temu pojavu.
  • Izogibajte se prevozu tovora na strehi in zapirajte okna: Imate strešni kovček ali nosilce za kolesa? Če jih ne potrebujete, jih ne vzemite s seboj. V resnici se morate izogibati prevozu tovora na strehi, ker upočasnijo vaš avto in posledično povečjujejo porabo goriva. Poleg tega se izogibajte odpiranju oken, zlasti na avtocestah, ker to pomeni dodaten zračni upor in prekomerno porabo.

 

KAKO LAHKO IZRAČUNAM SVOJO PORABO GORIVA?

Za izračun lastne porabe goriva vam ni treba biti strokovnjak. Point S vam nudi tri enostavne metode za izračun in nato upravljanje porabe goriva:

  • Gledam povprečno porabo, ki jo je dal proizvajalec vozila: Vsako vozilo ima specifično porabo goriva (merjeno v litrih / km) in količino goriva v rezervoarju. Ob nakupu vozila dobite brošuro s tehničnimi specifikacijami, kjer najdete povprečno porabo svojega vozila. Vendar ker je tam navedeno povprečje porabe goriva, se lahko razlikuje pri vsakem vozniku enakega vozila.
  • Preverim na potovalnem računalniku: Za natančno porabo goriva lahko uporabite podatke na vašem potovalnem računalniku, kjer najdete število prevoženih kilometrov in število porabljenih litrov. Potem, ko napolnite rezervoar za gorivo, nastavite vaš števec za dnevno prežene km na 0, da dosežete pravilno porabo l / km. Za pravilen izračun porabe nekoliko počakajte, saj je lahko poraba goriva v prvih kilometrih višja.
  • Izračunam sam: Če vaše vozilo nima potovalnega računalnika, kjer lahko spremljate porabo l / km, in bi jo želeli izračunati sami, lahko po polnjenju rezervoarja za gorivo, nastavite vaš števec za dnevno prežene km na 0. Sedaj veste koliko litrov ste natočili v vozilo in vedeli boste, koliko kilometrov ste naredili s to količino goriva, ko bo spet prazen. Potem morate samo izračunati: (število litrov / število kilometrov) * 100 in vedeli boste kakšna je poraba goriva L / km. Na primer, če ste v svoje vozilo natočili 10 litrov goriva in ste z njim prevozili 200 km, to pomeni, da vaše vozilo porabi  5 litrov goriva na 100 prevoženih kilometrov.

 

Ali ni videti enostavno? Pazljivo izberite pnevmatike, prilagodite svoje navade vožnje in videli boste, da se bo račun za gorivo zmanjšal. Poleg tega boste z znižanjem računa za gorivo zmanjšali tudi emisije ogljikovega dioksida, kar je dobro za naše okolje!