Pripravite svoje vozilo na tehnični pregled

Tehnični pregledi mnogim voznikom predstavljajo stresno izkušnjo zaradi zapletenosti in vedno večjih zahtev pregleda ter težav pri razumevanju samega postopka. Vstem članku vam bomo pomagali pripraviti vaše vozilo na tehnični pregled, da ga boste uspešno opravili, in to s čim manj strea.

Rich text

KAJ VSE ZAJEMA TEHNIČNI PREGLED?

Na tehničnem pregledu poteka pregled stanja vseh vitalnih delov vašega vozila. Izpostavili bomo 9 najbolj pomembnih točk pregleda:

  • Motor – preverjen bo nivo motornega olja in hladilne tekočine
  • Pnevmatike – preverjena bo obraba in morebitne poškodbe pnevmatik
  • Izpušni sistem – preverjena bo celovitost izpušnega sistema ter izključene morebitne poškodbe, prekomerna obraba ali slaba pritrditev
  • Karoserija -  preverjena bo skladnost s standardi pritrditve, na karoseriji ne sme biti dodatkov, ki bi lahko predstavljali nevarnost. Opravljen bo tudi pregled elementov odpiranja in sicer pokrov motorja, prtljažnih vrat in vrat ter pregled stanja tečajev.
  • Vidljivost – preverjena bo vidljivost in morebitne poškodbe na prednjem in zadnjem vetrobranskem steklu ter delovanjem brisalcev
  • Zavore – preverjen bo nivo zavorne tekočine in zanesljivost zavor
  • Prostor za potnike – preverjeni bodo varnostni pasovi, pritrditev samih sedežev in drugih odstranljivih delov ter delovanje hupe
  • Registrska tablica – biti mora popolnoma vidna in čitljiva, v dobrem stanju in predvsem v skladu z najnovejšimi predpisi
  • Razsvetljava vozila – preverjeno bo delovanje luči, stanje žarnic in žarometov ter nastavitvi slednjih

 

KAJ LAHKO ŽE SAMI OPRAVITE PRED TEHNIČNIM PREGLEDOM?

Da se na tehnični pregled čim bolje pripravite, lahko že sami preverite nekaj osnovnih stvari. Tako boste šli na tehnični pregled bolj mirni in samozavestni. Za bolj zapletene elemente vam svetujemo, da se odpravite v avtomobilski center.

Najprej lahko preverite svojo registrsko tablico. Ta ne sme biti razpokana, upognjena ali zlomljena, zapis pa mora biti enak kot tisti, ki se nahaja v prometnem dovoljenju.  Prav tako se mora z zapisom v prometnem dovoljenju ujemati tudi vrsta goriva.

Nato preverite vse tekočine v vozilu. Pred pregledom obvezno napolnite zavorno tekočino, hladilno tekočino in tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla. Nato preverite morebitno puščanje rezervoarja  ali prisotnost druge tehnične težave.

Sledi preverjanje vidljivosti, ki ga lahko enostavno opravite. Preverite, da na prednjem in zadnjem vetrobranskem steklu ni poškodb, ki bi bile večje od kovanca za 2 evra. Preverite tudi, ali so ogledala in brisalci dobro pritrjeni in brezhibno delujejo.

Za dobro vidljivost je pomembna tudi dobra in ustrezna razsvetljava. Preverite vse žarnice, najsi gre za luči, indikatorje, žaromete ali katere koli druge žarnice v potniški kabini. Večino je enostavno zamenjati.

Naslednje pridejo na vrsto pnevmatike in kolesa. Na pnevmatikah so indikatorji, ki vam omogočajo vpogled v njihovo obrabljenost. Ta obraba ne sme presegati 5 mm na obeh pnevmatikah na isti osi, če temu ni tako, jih zamenjajte. Kar zadeva platišča pazite, da ne bo vidnih resnih deformacij.

Na koncu prideta na vrsto karoserija in notranjost vašega vozil. Preverite, da so sedeži dobro pritrjeni in varnostni pasovi ter blazine v popolnem stanju. V primeru poškodb na sami karoseriji le te odstranite.

 

KAJ PONUJAMO PRI POINT S

V centrih Point S ne izvajamo samih tehničnih pregledov. Imamo pa strokovno znanje in orodja, da vaše vozilo pregledamo in ga pripravimo na brezhiben tehničen pregled ter vam s tem prihranimo nepotrebne skrbi.

 

V primeru, da potrebujete več informacij o naših storitvah, nas pokličite ali se dogovorite za sestanek v najbližjem centru Point S! Veselimo se srečanja z vami v naših centrih Point S.