Z zaupanjem izberite zimske pnevmatike za vaš avto

Ko se bliža zimska sezona, so naši strokovnjaki Point S za vas pri iskanju zimskih pnevmatik ustvarili vodnik za kupce, da boste bolj samozavestni, ko bo čas za izbiro. Definicija, tržna ponudba in nasveti, po branju boste pravi profesionalci za zimske pnevmatike.

Rich text

ZAKAJ IZBRATI ZIMSKE PNEVMATIKE?

Zimska pnevmatika je pnevmatika, ki ostane učinkovita in zanesljiva tudi pod 7 stopinj Celzija, to je temperatura, pri kateri začnejo običajne pnevmatike postajati trde in izgubljajo oprijem. Zelo pomembno je razumeti, da za montažo zimskih pnevmatik ni potrebno čakati prvega snega. Ta  predstava je napačna in vas lahko ogrozi.

Nekaj značilnosti zimskih pnevmatik vam pomaga razumeti njihovo uporabnost:

 • Znatno zmanjšanje zavorne poti na mokrih, poledenelih in zasneženih cestah
 • Optimizacija oprijema in nadzora nad vozilom
 • Zmanjšano tveganje za akvaplaning
 • Zlitina, uporabljena pri oblikovanju gume, zagotavlja veliko boljšo odpornost na nizke temperature. Dejansko so zimske pnevmatike zasnovane z mešanico gume in kremenčevih materialov, zaradi česar so odporne na vročino.

Zimske pnevmatike niso več le absolutni strokovnjaki za sneg, kot so bile snežne pnevmatike pred nekaj leti. Danes so zimske pnevmatike visoko zmogljive in vsestranske pnevmatike, ki lahko uporabnikom med vožnjo v različnih težkih podnebjih prinesejo udobje in okretnost. Ti izdelki so primerni za sneg, led ali mokro podlago in so popolni spremljevalci pozimi za vaša vozila.

V Sloveniji so zimske pnevmatike obvezne od 15. novembra do 15. marca in tudi pozneje v primeru zimskih vremenskih razmer. Avtomobili morajo biti opremljeni za zimo na naslednji način: zimske pnevmatike na vseh 4 kolesih ali letne pnevmatike na vseh 4 kolesih z verigami, če vremenske razmere to zahtevajo (verige morajo biti vedno na voljo v prtljažniku vozila). V obeh primerih mora biti najmanjša globina profila 3 mm. Po drugi strani pa v obmorski regiji zadostujejo letne pnevmatike z najmanjšo globino profila 3 mm (v prtljažniku ni treba imeti na voljo snežnih verig). Če pa so podnebne razmere zimske, morajo biti snežne verige nameščene vsaj na pogonska kolesa.

PREGLED TRŽNE PONUDBE

V Point S smo ponosni, da smo povezani s številnimi znamkami pnevmatik, priznanimi po vsem svetu, zato smo se zavezali, da bomo podrobno predstavili ponudbo, ki je na voljo na trgu. Pomagali vam bomo izbrati med vsemi referencami, ki jih ponujamo v naših centrih.

Da bi vam svetovali, smo se oprli na najbolj prodajani model zimskih pnevmatik za osebna vozila: 205/55R16-91. Tu bomo predlagali reference po proračunu: manj kot 70 EUR, tiste med 75 in 90 EUR in nazadnje več kot 90 EUR.

Prva kategorija, manj kot 75 €.

 • Prva referenca, ki jo priporočamo, je TOYO Observe S 944. Odlična na ledu in zelo tiha, ta zimska pnevmatika ima kvalitetne lastnosti tudi na mokri podlagi in glede porabe goriva. Njegova glavna šibka točka pa je pomanjkanje vzdržljivosti. Pnevmatika, ki jo priporočamo zaradi privlačnosti in stroškovne učinkovitosti, stane približno 70 evrov na posamezno pnevmatiko  japonskega proizvajalca.
 • Bonus Point S: V naših Point S centrih ponujamo ekskluzivno distribucijo naše  zimske pnevmatike: Point S Winterstar 4 (hiperpovezava na stran Winterstar 4), ki predstavlja nadgradnjo svojega starejšega brata Winterstar 3. Zadnja pridobitev Ponit S družine, ki je zasnovana v Nemčiji in izdelana v Evropi lahko trdi, da je prava izbira pri vašem izboru zimske pnevmatike.  Za ceno nekaj več kot 70 EUR na posamezno  pnevmatiko predstavlja odlična za proračune.

Druga kategorija, 75-90 €.

 • Prvi v vrsti je Pirelli Cinturato Winter. Italijanska pnevmatika izstopa zaradi odličnosti na zasneženih tleh in diskretnosti. Prav tako ima dobre lastnosti v mokrih razmerah. Po drugi strani pa mu manjka nekaj kakovosti na suhi podlagi in ostaja omejen glede kilometrinske vzdržljivosti. Za tega mojstra sneženja boste odšteli približno 80 € na posamezno pnevmatiko.
 • Nato se pogovorimo o Dunlop Winter Sport 5. Zelo uravnotežena zimska pnevmatika, ki ima prednost, da je dobra na vseh vrstah tal, izstopa po svoji odličnosti glede porabe goriva in trajnosti skozi čas. Predstavlja odlično vrednost za ponujeni denar. Pravi veteran zimskih pnevmatik, ki ga lahko dobite za približno 85-90 EUR na posamezno pnevmatiko.
 • Kralj te kategorije je Bridgestone Blizzak LM005, ki izstopa kot najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, ki ga lahko najdete pri premium znamkah. Je, odličen na vseh površinah, bodisi mokrih, zasneženih, ledenih ali suhih, ima tudi resnično kakovost glede porabe goriva. Za ceno približno 80 EUR na posamezno pnevmatiko je ta zimska pnevmatika pravo tržno merilo. Edina šibka točka: sorazmerno majhna vzdržljivost.
 • Zaključimo to kategorijo s Continental Conti Winter Contact Ts 860. Dobro uravnotežena zimska pnevmatika z dobrimi zmogljivostmi na zasneženih, mokrih in poledenelih površinah, prav tako lahko zagotovi pravo diskretnost. Opazili bomo nekoliko nižje zmogljivosti na suhem in povprečno vzdržljivost skozi čas. Za nemško pnevmatiko boste odšteli nekaj manj kot 90 EUR na posamezno pnevmatiko, ki je iz leta v leto še vedno enako zanesljiva.

Tretja kategorija, nad 90 €.

 • Prvi v tej kategoriji je Goodyear Ultragrip 9 Plus. Odličen na snegu in zelo dober na mokri podlagi, dosega tudi točke glede porabe goriva. Po drugi strani pa razočara s pomanjkanjem vzdržljivosti in uspešnostjo na suhem. Za tega pravega vremenskega bojevnika štejte skoraj 100 € na posamezno pnevmatiko.
 • Zadnja pnevmatika tega izbora je Michelin Alpin 6. Simbol cene za kakovost. Resnično odličen na vseh površinah, pa tudi glede porabe in vzdržljivosti je najuspešnejši izdelek naše izbire, a če ga želite, boste morali plačati približno 110 EUR na posamezno pnevmatiko.

* Nepogodbene cene na podlagi študije o povprečnih cenah, ponujenih na internetu za različne modele pnevmatik v dimenziji 205/55r16-91. Point S se ne zavezuje, da ima v ponudbi enake cene v svojih centrih.

NEKAJ DODATNIH PRIPOROČIL

Za konec tega uspešnega vodiča za kupca je tukaj še nekaj nasvetov, ki so lahko pomembni  pri vaši raziskavi:

 • Vedno kupite 4 enake pnevmatike in ne samo 2. Kljub temu, da zakonodaja v večini držav ne zahteva nakupa 4 enakih pnevmatik, vam to vseeno svetujemo. Kadar so zimske pnevmatike  samo na pogonskih kolesih to lahko vodi v neravnovesje podvozja avtomobila. Posledica pa je povečana nevarnost vrtenja ali zdrsa vozila.
 • Svetujemo nakup kompleta zimskih pnevmatik in platišč, kar bo olajšalo namestitev koles in njihovo zamenjavo. Tako bodo vaši stroški pri vulkanizerju nižji, s tem boste tako tudi prihranili. Poleg tega lahko zaščitite svoja običajna platišča. Kar nas pripelje do naše 3. točke.
 • Za zimsko sezono svetujemo, da se odločite za jeklena platišča s pokrovi in ne za aluminijasta. Dejansko so zimske razmere, skupaj z nanosi soli in peska za preprečevanje nesreč, zelo verjetno škodljive in oksidirajo vaša letna platišča. Ob izbiri jeklenih platišč s pokrovom dobite izdelek, ki je bolj odporen v teh pogojih. Za ljubitelje estetike, ki želijo obdržati platišča iz zlitine, je pomembno da le te pravilno vzdržujete in se poskušate izogniti oksidaciji.

PRIMER CELOLETNIH PNEVMATIK POZIMI

Uporaba celoletnih pnevmatik je prav tako možna, ker ima večina pnevmatik najnovejše generacije zimske odobritve. Vendar gre za kompromis, ki ni popoln. Dejansko bodo vaše pnevmatike pozimi precej manj zmogljive od pravih zimskih pnevmatik in bodo omejevale vaše premike, poleti pa bodo pnevmatike manj učinkovite in se bodo hitreje obrabile. Ta vrsta pnevmatik je idealna za osebe, ki se ne bodo spopadale s težkimi zimskimi razmerami in ne iščejo visoko zmogljivostnih pnevmatik.

 

S tem smo prišli do konca tega vodnika. Upamo, da vam bo pomagal pri iskanju varnih pnevmatik to zimo!

Tu lahko najdete vse naše partnerske blagovne znamke.

Za namestitev pnevmatik in nasvete naših strokovnjakov za Point S se dogovorite za sestanek v enem od naših odobrenih centrov.