Poravnava koles : naš vodnik strokovnjakov za Point S

Številni vozniki podcenjujejo vpliv poravnave koles. V tem vodniku vam želimo pokazati pomembnost popolne geometrije vašega avtomobila in posledice njegove odsotnosti.

Rich text

KAJ JE PORAVNAVA KOLES?

Besedilo: Poravnava koles je študija prilagajanja konstrukcijskih kotov tekalne opreme avtomobila. Mnogi pojma geometrije in vzporednosti napačno mešajo ali povezujejo. Dejansko je vzporednost le ena komponenta poravnave koles. Tako je geometrija rezultat kombinacije treh glavnih študij kotov v zvezi s kolesi vašega vozila:

• Paralelnost – kot prst-prst: to je preučevanje kota odpiranja koles med njimi in s cesto, gledano od zgoraj. Prilagoditi ga je treba v mm, da lahko vozilo izkoristi svojo polno zmogljivost zlasti glede oprijema. Ključni simptom napačne vzporednosti je nemoten in nenadzorovan premik vašega vozila na eno stran ceste, ko ste v ravni črti.

Rich text

• Kot odklona: to je študija kota nagiba stika med kolesi in cesto, gledano od spredaj. Ta prilagoditev je potrebna za zmanjšanje obrabe pnevmatik. Simptom slabo nastavljenega pregiba je velika obraba notranje ali zunanje strani pnevmatike, odvisno od pozitivnega ali negativnega naklona vašega kolesa.

Rich text

• Kot kolesa: Kot kolesa je kotni odmik krmilne osi od navpične osi krmiljenega kolesa v vozilu, merjen v vzdolžni smeri. To je kot med vrtilno črto in navpičnico. Ta nastavitev določa stabilnost vašega avtomobila pri visokih hitrostih in izboljša kote krmiljenja. Njegova naravna motnja je redka, vendar je priporočljivo preveriti zlasti po nesreči. Ključni simptom slabega kota je spremenjeno krmiljenje, bodisi močnejše bodisi z večjo ali slabšo odzivnostjo, odvisno od motnje.

Rich text

V KATEREM PRIMERU IZVESTI PORAVNAVO KOLES?

Besedilo: Majhna napačna nastavitev lahko jasno vpliva na vodenje vašega vozila, zato je nujno, da imate vedno popolno poravnavo koles, ki jo je potrebno redno posodabljati. Zelo majhne zunanje motnje lahko motijo pregib in vzporednost koles. Zato vedno preverite, ali je vozilo pregledano v naslednjih primerih:

  • Prometna nesreča, tudi zelo majhna, kot na primer trk ob pločnik
  • Različne vozne nepravilnosti:
    • Smer vlečenja na eno stran
    • Nenormalno trd volan po zavoju
  • Pnevmatike, ki se obrabijo nenavadno hitro in nepravilno
  • Pri nameščanju novih gum na rabljeni avtomobil

Vse te nepravilnosti so opozorila o napačni poravnavi koles in lahko zelo hitro izginejo, hkrati pa povečajo vaše udobje med vožnjo.

ZA LJUBITELJE TEHNIKE

Za prilagoditev teh elementov bodo strokovnjaki Point S uporabili stojalo za lasersko geometrijo. Načelo je naslednje: čeljusti bodo nameščene na vsakem sestavnem delu tekalne opreme vozila; laser bo nato poslan na te čeljusti in s pomočjo odseva bodo izračunani različni koti z natančnostjo do desetinke mm.

Potem, ko bo vaš strokovnjak zbral te podatke, bo moral opraviti le potrebne prilagoditve, da bo vaše vozilo popolnoma uravnoteženo, da bo dobilo vse zmogljivosti, ki jih lahko nudi in udobje, ki si ga zaslužite.

CENA PORAVNAVE KOLES

Cena celotne poravnave koles v  Sloveniji je sorazmerno spremenljiva, potrebovali boste približno 50 eur* , odvisno od vozila in obsega storitve.

Na splošno vam lahko svetujemo le, da vlagate v redne preglede geometrije, saj vam to dolgoročno omogoča resnične prihranke pri porabi goriva in obrabi pnevmatik. Poleg tega vam bo vozilo tudi varnejše in bolj vodljivo.

Priporočamo vam, da vsaj enkrat letno ali takoj, ko opazite katerega od simptomov, omenjenih v tem članku, preverite poravnanost koles.

RAZMISLITE TUDI O URAVNOTEŽENJU

Uravnoteženje je študija celotne porazdelitve teže kompleta koles / pnevmatik. Njegov cilj je enakomerno porazdeliti mase v tem kompletu, da bo vaš avto čim bolj uravnotežen. Glavni simptom napačnega uravnoteženja so vibracije koles, kar lahko povzroči hitrejšo obrabo pasovne širine pnevmatik.

Rich text

Ne pozabite zahtevati uravnoteženja kompleta koles / pnevmatik vsakič, ko zamenjate pnevmatike vozila, da jim podaljšate življenjsko dobo. Če med vožnjo začutite tresljaje, se čim prej obrnite na strokovnjaka, da ne poškodujete preveč svojih pnevmatik. 

Za storitev izravnavo platišča boste porabili približno 35€**.

 

Za več nasvetov in informacij o poravnavi koles, samih kolesih in drugih avtomobilskih temah si oglejte naše različne članke in našo stran za storitve geometrije in vzporednosti.

 

* povprečna cena poravnave koles glede na več virov.

** Ne moremo vam jamčit cen / povprečne cene